Baggrund og historie
Ny Hammersholt og Hammersholt er to landsbyer, som historisk og konkret har fungeret i samspil i mange år. Udover at dele navn, deler landsbyerne bl.a. idrætsforening, skole, daginstitutioner og forsamlingshus. Der er ikke tvivl om, at der er mange praktiske og sociale bånd mellem de to byer, men de er som så mange andre danske landsbyer udfordrede. Den tekniske udvikling inden for landbruget, demografisk udvikling, reformer og økonomiske kriser har flyttet funktioner ud af landsbyerne. De ting som er med til at skabe fællesskabet bliver med tiden mere og mere udfordret.
Siden 2016 har vi arbejdet på at udvikle Hammersholt Enge til en ny bæredygtig landsby bygget på FN’s 17 verdensmål. I takt med at projektets idegrundlag er blevet udviklet, er der opstået en tro på, at vi kan skabe verdens bedste landsby.
Carlo Lorentzen har boet i Ny Hammersholt i 60 år. Erfaringer og oplevelser samlet gennem årene, har avlet de første ideer til Hammersholt Enge, som Carlo Lorentzen puslede med i en håndfuld år – bl.a. ved at åbne sine jorde op for offentligheden – og siden 2017 har taget form i et samarbejde med Arkitema Architects, Cowi samt Dansk Design Center og Realdania.
Det har skabt fundamentet for visionen om et bæredygtigt landsbysamfund, der tager afsæt i FN’s verdensmål i tæt samspil med Hammersholts stedbundne kvaliteter, lokalmiljøet og den karakteristiske og meget smukke natur.
Historie
Ejendommen har tidligere været en del af Hammersholt Teglværk, og de oprindelige historiske bygninger har i hele Carlo Lorentzens ejertid været udlejet til Papiruld Danmark A/S, som i 2022 flyttede produktionen til Jylland. Ejendommens store grønne udearealer udlånes til hobby dyrehold/-avl og en nyligt plantet plantage. Tidligere har arealerne også været udlånt til andre former for fritidsaktiviteter.